Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Meer dan 20 jaar ervaring
Advies op maat
Duurzaam
Heel Europa

Kan je wel of niet de airconditioner gebruiken tijdens de SARS-C0V-2 (Covid-19) periode

  • Nieuws

30 september 2020

Kunt u nu wel of niet de airconditioner gebruiken gedurende de Covid-19 periode. Dit vraagt een ieder zich af en is uiteraard begrijpelijk. We hebben voor u een aantal punten op een rij gezet, om goed en verantwoord gebruik te maken van uw airconditioner.

Aanvullende richtlijnen voor het gebruik van fan-coil units of airconditioners en het vermijden van recirculatie.

REHVA-richtlijnen om centrale recirculatie tijdens de SARS-CoV-2- periode te voorkomen en maatregelen toe te passen voor het gebruik van fan-coil units of split airconditioners, heeft een groot aantal vragen gegeven.

Onderstaand zullen wij u zoveel mogelijk informeren over het gebruik van de airconditioner of fan-coil units met recirculatie.

In luchtbehandelingssystemen en lucht- watersystemen (fan-coil units), waar centrale recirculatie niet kan worden vermeden, moet de hoeveelheid buitenlucht verversing zoveel mogelijk worden verhoogd en worden aanvullende maatregelen aanbevolen, voor het retour filteren van lucht. Om deeltjes en virussen volledig uit de retourlucht te verwijderen, zouden HEPA-filters nodig zijn. Echter, als gevolg van een hogere druk daling en speciale vereiste filter frames, zijn HEPA filters meestal niet eenvoudig te installeren in bestaande systemen. Als alternatief kan de luchtbehandelingsinstallatie van desinfectieapparaten worden voorzien, zoals kiemdodend ultraviolet licht (GUV, of UVGI – ultraviolet kiemende bestraling). Het is belangrijk dat deze apparatuur correct is berekend en geïnstalleerd. Indien technisch mogelijk, is het de voorkeur om een filter van hogere klasse in bestaande frames te monteren en de druk van de uitlaatventilator te verhogen, zonder de luchthoeveelheid te verlagen. Een minimale verbetering is de vervanging van bestaande lage efficiëntie retourluchtfilters met ongeveer 80% (F8) filters. Deze filters hebben een redelijke opname-efficiëntie voor virus beladen deeltjes (efficiëntie 65-90% ).

In ruimten met alleen fan-coil- of split airconditioners (water of directe expansiesystemen) is de eerste prioriteit, het garanderen van voldoende buitenluchtventilatie. Meestal is in dergelijke systemen mechanische ventilatie onafhankelijk van de fan-coil- of split airconditioners en zijn er twee opties mogelijk om ventilatie te garanderen:

  1. Actieve werking van beluchting via ramen, in combinatie met  CO2-monitoring als indicator voor luchtventilatie met buitenlucht;
  2. Mechanisch ventilatiesysteem (lokaal of gecentraliseerd, afhankelijk van de technische haalbaarheid). Dit is de enige manier om te allen tijde te zorgen voor voldoende buitenluchttoevoer in de kamers.  

Als optie 1 wordt gebruikt, is CO2-monitoring belangrijk, omdat fan-coil- of split airconditioners, met zowel koel- als verwarmingsfuncties, het thermisch comfort verbeteren en het te lang kan duren voordat aanwezigen in de ruimte een slechte luchtkwaliteit of gebrek aan ventilatie waarnemen.

Fan-coil units kunnen als volgt aanvullende maatregelen nodig hebben:

  1. Fan-coil units, koelplafonds of inductie-units, die zijn uitgerust met (primaire) ventilatielucht en geen specifieke maatregelen nodig hebben, adviseren wij alleen de primaire luchtventilatiesnelheid zoveel mogelijk verhogen;
  2. Binnen-units (fan-coil of split airconditioners) in een éénpersoons kantoor, hebben geen andere maatregelen nodig dan het regelmatig luchten of verversen van de ruimte;
  3. Binnen-units (fan-coil of split airconditioners) in een gemeenschappelijke ruimte (grotere kamers bezet door meerdere personen) wordt aanbevolen om het apparaat continu aan te laten. Zorg ervoor dat de ventilatoren van de binnen-units niet worden uitgeschakeld, maar continu in bedrijf zijn bij lage snelheid. Als een dergelijke instelling niet mogelijk is, door bv. een gebouwbeheersysteem, dan adviseren wij u de besturing aan te passen, zodat de binnen-unit continue aan blijft. Laat tijdens de bezettingsuren de ramen gedeeltelijk open (indien mogelijk) om een zekere mate van ventilatie te garanderen.

Ruimteluchtreinigers kunnen nuttig zijn in specifieke situaties

Ruimteluchtreinigers verwijderen deeltjes uit de lucht, wat een vergelijkbaar effect oplevert als de buitenluchtventilatie. Om effectief te zijn, moeten luchtreinigers hepa-filterefficiëntie hebben. Helaas zijn de meest aantrekkelijk geprijsde kamer lucht reinigers niet effectief genoeg of beschikken niet over een hepa-filter. Apparaten die gebruik maken van elektrostatische filtratie principes, in plaats van HEPA filters (niet hetzelfde als kamer ionisatoren!) werken vaak met vergelijkbare efficiëntie. Omdat de luchtstroom door luchtreinigers beperkt is, is het vloeroppervlak dat ze kunnen bedienen meestal vrij klein. Om de juiste grootte luchtreiniger te selecteren, moet de luchtstroomcapaciteit van het apparaat (met een aanvaardbaar geluidsniveau) ten minste 2-voud zijn en een positief effect hebben tot wel 5-voud (bereken de luchtstroomsnelheid, door de luchtreiniger in m3/h door de ruimtevolume met 2 of 5 te vermenigvuldigen). Als luchtreinigers worden gebruikt in grote ruimtes, moeten ze dicht bij mensen in een ruimte worden geplaatst en mogen ze niet in de hoek en uit het zicht worden geplaatst.

Luchtreinigers met een hepa-filter kunt u bij ons eenvoudig bestellen via de "online bestellen" button. https://webshop.compair-airco.nl/

Terug naar overzicht