Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Meer dan 20 jaar ervaring
Advies op maat
Duurzaam
Heel Europa

De bezorgdheid of vragen over het gebruik van airconditioning en het coronavirus neemt steeds meer toe.

  • Kennis

29 april 2020

We krijgen steeds vaker de vraag, of het een besmettingsgevaar van het coronavirus geeft als we de airconditioner gebruiken. Dit is ook niet gek, want wat gebeurd er met de coronadeeltjes in onze werkomgeving of gewoon thuis?

Het zijn voor ons allemaal onzeker en spannende tijden en vooral de onwetendheid, over het Covid-19 virus, maakt de onzekerheid nog veel sterker dan het al is. Wereldwijd zijn deskundige op zoek naar het gedrag van het virus en bij dit onderzoek is het binnenklimaat van groot belang. Niet vreemd, dat onze relaties continue vragen stellen over wat te doen met de klimaatinstallatie.

Wij volgen de onderzoeken, van de wetenschappers, nauwlettend en adviseren onze relaties wat de verspreiding van het coronavirus beperkt. Als uit onderzoeken blijkt, dat we ons advies moeten aanpassen zullen wij u daar van op de hoogte brengen.

Een belangrijk aspect, dat op wereldniveau uit de onderzoeken is gebleken, is de luchtvochtigheid in de ruimte. Ook Maurice de Hond heeft veelvuldig aangetoond, dat luchtvochtigheid een belangrijke rol speelt in de verspreiding van het coronavirus.

In Nederland hebben wij vaak, en vooral in de wintermaanden, een lage relatieve vochtigheid. Om een gebouw behaaglijk te maken, zijn veelal luchtbevochtigers geplaatst in luchtbehandelingssystemen. Om een behaaglijk gevoel te krijgen in een gebouw, is het belangrijk om een relatieve vochtigheid te hebben tussen 40 en 60%. Beschikt een ruimte of gebouw niet over een bevochtiger, dan worden vaak stekkerklare luchtbevochtigers toegepast.

Zoals inmiddels wereldwijd is aangekondigd, blijkt het coronavirus niet alleen een besmetting te geven via direct contact of overdracht via vaste voorwerpen, maar ook zwevend door de lucht. Tijdens praten, niezen of hoesten verspreiden we de coronadeeltjes door de lucht en besmetten ze ongeveer 1,5 tot 2 mtr in onze directe omgeving. Dit komt door de grote en kleine druppeldeeltjes die we tijdens het niezen of hoesten verspreiden. Als  blijkt, dat de luchtvochtigheid in de ruimte laag is dan verdampen de druppeldeeltjes heel snel en krijgt het coronavirus de kans om te gaan zweven. Daarmee vergroten we het gebied dat besmet raakt en is overdracht van mens tot mens nog groter. Hierdoor adviseren wij u om de ruimte te bevochten tot minimaal 45% RH, zodat we verspreiding beperken.   

De airconditioner haalt lucht uit de ruimte, zuigt het door een luchtfilter en vervolgens door een warmtewisselaar, zodat de temperatuur in de ruimte daalt. Door het proces van afkoelen halen we vocht uit de lucht, zodat er een aangenaam gevoel ontstaat. Het nadeel nu, met het coronavirus, is dat de virusdeeltjes juist bij een lage luchtvochtigheid een groter gebied kunnen besmetten. Het advies van de wetenschappers is dan ook om de airconditioner uit te zetten, als deze alleen kan recirculeren. Het nadeel van uitzetten is echter, dat het comfort hiermee sterk omlaag gaat en we met hoge binnentemperaturen zouden moet werken of verblijven. Het is wel een beetje tegenstrijdig, maar de airconditioner gebruiken en de lucht of ruimte bevochtigen is de juiste combinatie, om te beschikken over een aangenaam klimaat en een zo laag mogelijke verspreiding van het coronavirus.

Op de vraag of het filter van de airconditioner of luchtbehandelingssysteem vaker gereinigd of vervangen zou moeten worden, kunnen wij bevestigen dat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het niet noodzakelijk is. De coronavirus deeltjes zijn te klein voor een normaal luchtfilter en blijven hierin niet zitten. Slechts alleen een HEPA filter vangt de virusdeeltjes op, maar dood ze daarmee niet. Een HEPA filter komen we tegen in operatiekamers en speciale luchtreinigers, maar niet in de standaard airconditioners of luchtbehandelingssystemen.

Kortom, het is belangrijk om te zorgen voor de juiste luchtvochtigheid in de ruimte (tussen 40-60% RH) en airconditioners kunnen in combinatie met luchtbevochtiging gebruikt worden. Airconditioners op grote afdelingen vragen wel om regelmatig reinigen of desinfecteren van het filter, om overdracht te beperken. Recirculatie met luchtbehandelingssystemen wordt nog steeds afgeraden, omdat daarmee een verspreiding door het gebouw kan ontstaan.

Wij adviseren u graag en staan ook graag voor u klaar. Belt u ons gerust op of stuur uw vraag naar info@compair-airco.nl

Terug naar overzicht