Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Meer dan 20 jaar ervaring
Advies op maat
Duurzaam
Heel Europa

Natuurlijke warmte

"Natuurlijk(e)" verwarmen is de energie om ons heen gebruiken!

Meer en meer horen we de kreet “warmtepomp” opkomen, maar wat is nou eigenlijk een warmtepomp en wat kunnen we ermee. Een woning of gebouw verwarmen zonder een verwarmingsketel lijkt vreemd, maar is al jaren mogelijk met een warmtepomp. Het principe van een warmtepomp is eenvoudig uit te leggen en misschien leuk om te weten.

Het klinkt u misschien vreemd in de oren, maar de eerste warmtepomp werd al in gebruik genomen begin 20e eeuw. Het was toen nog geen succes, maar het was wel de eerste aanzet om een ruimte te verwarmen, met een andere warmtebron dan een verwarmingsketel. Het principe van een warmtepomp is heel eenvoudig. Het is eigenlijk een koelinstallatie, waarbij het koelproces wordt omgedraaid. Koelen van een ruimte is eigenlijk de warmte onttrekken uit de ruimte en vervolgens naar buiten verplaatsen. Dit proces kan eenvoudig worden omgedraaid, waardoor warmte vanaf de buitenlucht wordt onttrokken en vervolgens naar binnen verplaatst. U denkt waarschijnlijk, hoe kan dit nou als het winter is? Koelen is een natuurkundig proces en vanuit de natuurkunde is bekend, dat het absolute 0 punt niet 0°C is, maar -273°C, ofwel 0 kelvin. Alles boven de -273°C (0 kelvin) heeft een bepaalde warmteinhoud en kan met een warmtepomp uit de buitenlucht worden onttrokken. Hiermee gebruiken we dus eigenlijk de warmte uit de natuur!

Toen in de jaren 70, van de 20e eeuw, de energiecrisis uitbrak, was de warmtepomp mogelijk een grote energiebespaarder. De techniek was echter nog niet zover als nu, waardoor de mogelijkheden beperkt waren en de warmtepomp al snel zijn populaire positie in de markt verloor. Met de intreding van de digitale techniek, eind vorige eeuw, werden de mogelijkheden zeer divers en heeft de warmtepomp aanzienlijke besparende elementen in zich. Het is niet meer alleen een ruimte verwarmen of koelen, maar ook de mogelijkheid om een boiler te verwarmen, zonder daarbij extra energie te gebruiken.

Mede door de ontwikkelingen van de digitale techniek, en met name de toepassing van deze techniek in warmtepompen, is Compair Airconditioning & Warmtepompen ontstaan. Opgericht in 1997 en al 20 jaar doen wij vrijwel dagelijks warmtepompen toepassen in allerlei verschillende samenstellingen. U moet daarbij denken aan kantoor panden, hotels en woningen.

Duurzaam bouwen is vandaag de dag niet meer weg te denken uit onze samenleving. Ook de overheid stimuleert het gebruik van een warmtepomp en heeft hiervoor een subsidieregeling voorgesteld. Dit is niet alleen bedrijfsmatig, maar ook voor de particulier toepasbaar. Vraag bij Compair naar de mogelijkheden.